Volgende bericht»

De voordelen van as-built 3D modellering voor architecten en ingenieurs

Deel dit bericht op

In de hedendaagse bouwsector speelt as-built 3D modellering een cruciale rol bij het stroomlijnen van ontwerpprocessen. Met behulp van geavanceerde technieken zoals 3D laserscanning kunnen architecten en ingenieurs complexe dataverzamelingen omzetten naar nauwkeurige digitale representaties, bekend als pointclouds. Dit artikel onderzoekt de diverse voordelen die 3D modellering biedt aan professionals binnen de bouwsector, met een specifieke focus op hoe deze technologie ontwerpfouten kan verminderen en de efficiëntie aanzienlijk kan verhogen.

Efficiëntie in ontwerp en planning bij aanpassen van bestaande situaties

De bestaande tekeningen komen bijna nooit overeen met de werkelijke situatie. Indien men een aanpassing wilt ontwerpen, gaat men vaak uit van oude tekeningen. Deze zijn bijna nooit actueel. Dit zorgt voor vertraging in de bouw, ergernis in de communicatie tussen opdrachtnemer en opdrachtgever en budget overschrijdingen.  

Door de bestaande situatie in 3D in te meten mbv laserscanning, en deze vervolgens uit te werken naar een 3D model, is de data van de bestaande situatie actueel en to the point. 

Actuele 3D modellen van de bestaande situatie op basis van puntenwolken, heeft de volgende voordelen:

Voordelen van as-built 3D modellering:

 • Nauwkeurigheid:
  3D modellen bieden een uiterst nauwkeurige weergave van de bestaande toestand van een bouwplaats of object.
 • Visualisatie:
  Complexe ontwerpen kunnen visueel worden verkend en geanalyseerd voordat de bouw begint.
 • Integratie:
  3D (BIM, Building Information Model) modellen kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd met andere software zoals planningssoftware, visualisatie software, calculaties etc voor een holistische projectaanpak.

Vermindering van ontwerpfouten

Een van de grootste voordelen van 3D modellering is de aanzienlijke vermindering van fouten tijdens het ontwerpproces. Door een virtuele weergave van het project te bieden, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt voordat ze kostbare vertragingen en budgetoverschrijdingen veroorzaken.

Collisiedetectie:

 • Collisiedetectie:
  3D modellen van d e bestaande situatie en van de nieuwe situatie, helpen bij het opsporen van conflicten tussen verschillende bouwelementen, zoals leidingen die door stalen balken zijn ontworpen. 
 • Aanpassingsvermogen:
  Wijzigingen in het ontwerp kunnen direct worden toegepast en getest worden binnen het reeds aanwezige model.

Verhoogde samenwerking en communicatie

3D modellering faciliteert een verbeterde samenwerking tussen alle stakeholders van een bouwproject. Met tools zoals die van Unite2Build kunnen teams van verschillende disciplines samenwerken aan één digitaal model, waarbij wijzigingen en updates real-time worden gedeeld.

Planning

Door de bestaande situatie en de nieuwe situatie te modelleren in speciale BIM software, is het mogelijk om het gehele ontwerp met speciale planningssoftware eenvoudig in een workflow te brengen waardoor het bouwproces aanzienlijk eenvoudiger kan  worden gemaakt. 

Integratie van pointcloud data:

 • Gegevensdeling: Pointcloud data verzameld via 3D laserscanning kan gemakkelijk worden gedeeld met alle betrokken partijen.
 • Remote toegang: Stakeholders kunnen vanaf elke locatie toegang krijgen tot 360 graden foto’s van de bestaande situatie en het as-built 3D model en het nieuwe ontwerp, wat de samenwerking op afstand bevordert.

Veelgestelde vragen

Wat is een pointcloud?

Een pointcloud is een verzameling van data punten in de ruimte, geproduceerd door 3D laserscanning. Deze punten vormen samen een nauwkeurige geometrische representatie van een object of ruimte.

Hoe helpt 3D modellering bij het verminderen van bouwkosten?

Door het verminderen van ontwerpfouten en het verbeteren van de projectplanning kunnen onvoorziene kosten significant worden verlaagd. 3D modellering zorgt ook voor een efficiënter gebruik van materialen en middelen.

Is 3D modellering geschikt voor alle soorten bouwprojecten?

Ja, 3D modellering kan worden toegepast op een breed scala aan projecten, van kleine renovaties tot grote commerciële ontwikkelingen. De flexibiliteit en schaalbaarheid van 3D modellen maken ze geschikt voor elke projectomvang.

Hoe integreer ik 3D modellering in mijn bestaande workflows?

De integratie begint met het kiezen van de juiste software en training van het team. Vervolgens is het belangrijk om 3D modellering te koppelen aan bestaande projectmanagement- en BIM-tools voor een naadloze workflow.

Conclusie

3D modellering heeft de manier waarop architecten en ingenieurs ontwerpen en bouwen fundamenteel veranderd. Door gebruik te maken van deze geavanceerde technologie kunnen professionals in de bouwsector niet alleen de kwaliteit en nauwkeurigheid van hun projecten verbeteren, maar ook de samenwerking en communicatie tussen verschillende teams optimaliseren. Hierdoor is het mogelijk om ambitieuzere en complexere projecten succesvol te realiseren.

Deel dit bericht op
Volgende bericht»

© Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid