Haringvlietdam conserveren

Om de Haringvlietdam ‘future proof’ te maken, heeft Unite2Build deze dam in 3D ingemeten met een laserscanner en in 3D gemodelleerd. De gegevens worden gebruikt om te weten hoeveel m2 staal er behandeld moet worden, hoeveel klinknagels er gebruikt zijn, en voor het maken van een conserveringsplan en de inschatting van die risico’s. Dit was een uitdagend project waarbij wij de schuiven in zijn geklommen en met de laserscanner de binnenkant van de schuiven hebben gemeten. Tevens zijn de luchtkamers open gemaakt en hebben we deze toegevoegd aan de meting en het model. Ook de luchtkamers in de armen zijn ingemeten en gemodelleerd.

De puntenwolk in combinatie met de archieftekeningen hebben gezorgd voor een betrouwbaar 3D model van rivierschuif en de zeeschuif. Een uitstekende start voor het conserveren van de haringvlietdam, een belangrijk onderdeel van de Deltawerken.

De haringvlietdam is onderdeel van de Deltawerken en vormt de verbinding tussen Voorne Putten en Goeree Overflakkee. De dam kent 17 doorstroomopeningen. Aan beide zijden van de doorstroomopening bevindt zich een stalen segmentschuif die open en dicht gezet kan worden door scharnierende armen. De 17 segmentschuiven aan de rivierzijde zijn ca. 56 meter lang en 10,5 m hoog. De 17 segmentschuiven aan de zeezijde zijn ca. 58 meter lang en 8,5 m hoog. Vanwege eventuele ijs passage is de dam lossend naar zee toe gebouwd en daarmee aan de zeezijde breder. De zeezijde is lager omdat deze ook dienst doet als golfbreker.

In het kader van groot onderhoud worden de schuiven elke 30 jaar geconserveerd om corrosievorming tegen te gaan. 

 

© Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid